News:

Forum Rules can be found here

Main Menu

Vertaling Bitcointalk OP

Started by Nelis_EFL, August 08, 2014, 05:33:57 AM

Previous topic - Next topic

Nelis_EFL

Dit is een kopie van het bitcointalk forum: https://bitcointalk.org/index.php?topic=728241.msg8232904#msg8232904

Start 22 maart 09:00 PM GMT
Groestlcoin (GRS) – Het nieuwe thuis van GPU delvers

Over de naam:
De naam "Grøstl" is een meertalig samenraapsel van woorden dat verwijst naar een Oostenrijks recept wat doorgaans wordt bereid met kliekjes aardappel en varkensvlees dat in stukjes word gesneden. Dit wordt vervolgens in een pan gebakken in roomboter, samen met roomboter en uien. Veelgebruikte specerijen voor de bereiding zijn zout, peper, marjolein, komein en peterselie en het gerecht wordt geserveerd met een gebakken ei of kool. Gröstl lijkt erg op het Amerikaanse gerecht genaamd hash. De letter 'ö' is vervangen door 'ø', een letter uit het Deense alffabet die op dezelfde manier wordt uitgesproken als 'ö'. Op deze manier bevat de naam, evenals de hashfunctie van het protocol,  een mix van zowel Deense als Oostenrijkse invloeden. De uitspraak van Grøstl lijkt wellicht een hele uitdaging. Als je bang bent dat je moeite krijgt met de uitspraak is hier een klein ezelfbruggetje om de uitspraak te onthouden: Zie de letter 'ø' alsof het een 'eu' is, bijvoorbeeld in het woord keuken. De letter is een zogenoemde vrije klinker.

Over de munt:
-   Is een cryptovaluta gebruikmakend van Proof of Work
-   Momenteel is er geen ASIC in omloop voor Groestl & het is onwaarschijnlijk dat deze in de nabije toekomst zal worden ontwikkeld. GroestlCoin zal voorlopig dus vrij zijn van ASIC minen.
-   Door bovengenoemde eigenschappen belichaamd GroestlCoin de eerlijke verspreiding en decentrale grondslag van cryptovaluta. Iedereen kan efficiënt delven met minimale verbruik of overlast.
-   Door de komst van ASIC's zijn wij van mening dat decentraal delven binnenkort tot het verleden behoort, met behulp van GroestlCoin willen wij dit nieuw leven inblazen en dit concept naar een hoger niveau tillen.
-   De toegevoegde waarde van GroestlCoin is dat het zogehete "rijkdom voordeel" (het bezitten van meerdere GPU's) wordt verkleint, dit maakt GroestlCoin eerlijker dan andere cryptovaluta.
-   Staat voor democratisering van valuta en delven, de mogenlijkheid om, volledig anoniem, direct wereldwijd geld te verzenden en te ontvangen, zonder het betalen van exorbitante commissies aan banken, met behoud van veiligheid.
-   Door een innovatief algoritme is het energieverbruik van GroestlCoin lager, de veiligheid hoger en de beloning voor delvers duurzamer dan het geval is bij munten die gebaseerd zijn op een sha256, scrypt, x11 en x13 algoritme.
-   Wij streven ernaar om Groetlcoin beschibaar te stellen voor het grote publiek. Innovatief en gebruiksvriendelijk voor iedereen. Intergriteit en transparantie staan bij ons hoog in het vaandel. Crypto valuta zijn de toekomst en GroestlCoin zal een van de leiders zijn van de huidige R3\/0_|utie.

Over het algoritme:
-   Is een itererende hash functie, waarbij de compressie functie is opgebouwd uit twee vaste, grote, verschillende permutaties. Het ontwerp van Grøstl is transparant en gebaseerd op principes die zeer verschillen van de SHA-family. De twee gebruikte permutaties worden gebouwd met behulp van de zogehete 'wide trail design' strategie, die het mogelijk maakt om krachtige verklaringen te geven over de weerstand van Grøstl tegen een grote verscheidenheid van crypto-analytische aanvallen. Bovendien, indien deze permutaties worden verondersteld geschikt te zijn, is dit het bewijs voor de beveiliging van de hashfunctie.
-   Kan en wordt versterkt door de hardware genaamd AES support. Dit is aanwezig in de meeste moderne CPU's. Dit zorgt ervoor dat het efficientie verschil tussen CPU en overige manieren van delven wordt verkleint. Groestl (oude CPU/GPU) – Groestl maakt een afweging tussen zaken als aankoop van nieuw materiaal, reactietijd en energieverbruik. Hierdoor verbruikt Groestl minder energie per hash dan andere algoritmen. Doordat het hashing algoritme eenvoudig is, presteren ook oudere CPU's of GPU's goed. Voor meer informatie verwijzen we naar de volgende link: http://www.groestl.info/Groestl.pdf
-   Is het meest energie efficiënte algoritme voor GPU's in de huidige cryptovaluta markt. De praktijk heeft uitgewezen dat Groestl het laagste energieverbruik, warmte en geluidsoverlast geeft van alle recent uitgebrachte algoritmen. Dit zorgt voor een stillere en meer efficiëntere manier  van delven.
-   Is bedoeld om de toekomst van het delven te zijn. Groestlcoin is trots dat het als eerste gebruik maakt van dit nieuwe efficiënte algoritme.
-   Is een recent voorgesteld cryptografisch hashing algoritme dat een vergelijkbare structuur en toepassingen heeft als de Advanced Encryption Standard (AES). Het doel van dit document is het presenteren van het ontwerp van het samenwerkingsverband tussen AES en Grøstl met gebruik van minimale middelen door een pijpleidingconstructie. Het voordeel van deze samenwerking is dat het op efficiente wijze zowel voorziet in een cryptografische hashfunctie, en daarnaast dienst doet als blocknummer. Het systeem is gericht op de Altera Cyclone IV FPGA. Het document geeft een volledige omschrijving van het ontwerp en de ingebruiname, almede een analyse van de resultaten van deze fusie.  Tot slot worden verschillende mogenlijkheden van het gebruik van Grøstl met elkaar vergeleken.
-   Is een byte-georiënteerd SP-netwerk dat verschillende componentented heeft geleend van AES. De S-box (substitution of vervangings-box) die wordt gebruikt is identiek met AES. Het gevolg is een sterke verwarring en verspreiding binnen Grøstl.
-   Is een zogehete wide-pipe constructie waarbij de grootte van de interne status aanzienlijk groter is dan de omvang van de output. Dit heeft het bekende effect dat generieke aanvallen tegen de hashfunctie aanzienlijk worden vermoeilijkt.
-   Levert op een wijd vlak verschillende goede prestaties en heeft daarnaast verschillende maatregelen getroffen tegen zogehete side-channel attacks die zichzelf reeds hebben bewezen door AES.

Over de AES versnelling:
De samenstellingsfunctie is gebaseerd op een gekoppelde 256– of 512-bit permutatiefunctie P en Q en wordt gedefinieerd als
f(h, m) = P(h ⊕ m) ⊕ Q(m) ⊕ h

De permutatiefuncties P en Q zijn verregaand gebaseerd op het Rijndael (AES) bloknummer, maar opereren middels 8×8 of 8×16 serie van bytes, in plaats van 4×4. Net als AES bestaat iedere ronde uit vier handelingen:

1. AddRoundKey (de rondenummers van Grøstl hebben een vaste waarde, maar verschillen tussen P en Q)
2. SubBytes (maakt gebruik van de Rijndael S-Box, waardoor het delen van AES uitvoeringen mogelijk worden gemaakt.
3. ShiftBytes (een uitbreiding in vergelijking met AES, hierdoor verschillen P en Q en 512- en 1024-bit versies)
4. MixColumns (maakt gebruik van een 8×8 matrix in plaats van de 4×4 Rijndael matrix.
Grøstl onderscheid de input in blokken en berekent herhaldelijk de hi = f(hi-1, mi). Echter, Grøstl behoud een hash status van tenminste twee maal de grootte van de laatste output (512 of 1024 bits), welke aan het einde van de hashberekening wordt afgeroomd.